петък, 15 април 2011 г.

Географска ширина /България – Испания/

Северната част на Испания и България се намират на една и съща географска ширина. Дали между двете култури има прилика?

В продължение на 781 години мюсюлманите /маври/ владеят различни части от Иберийския полуостров. Постепенно той е отвоюван /реконкиста/ от няколко християнски кралства. През 1492 година мюсюлманите са напълно изтласкани.

В съвременната история на Испания, след края на гражданската война /1939 г./, се установява авторитарния режим на генерал Франсиско Франко, който продължава до смъртта му през 1975 година. Според завещанието на Франко, след смъртта му, крал става Хуан Карлос І.

В новата история на България, Симеон Сакскобургготски управлява като министър-председател, но преди това е бил Цар на българите /от 1943 до 1946 година – Симеон ІІ, Цар на българите/. Няма данни Тодор Живков да е правил завещание, в което да го споменава.

В настоящия момент много българи живеят в Испания. Интересна информация има в блога на TIBURON-TIBURONA, която твърди, че по данни на испанското Министерство на труда и имиграцията към 31.12.2010 година в Испания пребивават 161 601 българи. Вероятно условията там са привлекателни за нас. Може би влияние оказва и сходство в манталитета на двата народа или испанците просто не ни отхвърлят, както това се случва в Германия.

По сходен начин неотдавна в двете страни се сринаха цените на недвижимите имоти. В Испания и в България се случи бум на мафиотското застрояване в морските курорти.

И все пак трябва да отбележа, че Испания е високоразвита страна с отлична инфраструктура, транспорт и здравеопазване.

.

Няма коментари:

Публикуване на коментар