сряда, 20 април 2011 г.

Енергийна ефективност – ДА!




На международен форум, състоял се този месец в София, изпълнителният директор на Агенцията по енергийна ефективност е заявил, че брутният вътрешен продукт /БВП/ на България може да бъде произведен почти с половината от сега използваната енергия, ако енергийната ефективност на нашата икономика достигне средното европейско ниво.


Представям си огромното количество енергия, която допълнително ще бъде спестена, ако домакинствата в България бъдат финансирани от държавата и подменят дограмата си с енергоспестяващи прозорци, поставят топлоизолации на стени, покриви, тавани и подове в своите жилища, монтират енергоспестяващи котли, слънчеви нагреватели и други. Тези разходи могат да бъдат поети в по-голямата си част от държавата, а останалото да е под формата на кредит, който отделното домакинство ще връща благодарение на повишената енергийна ефективност на жилището му.

Мащабното саниране на сградния фонд в България ще доведе до няколко положителни ефекта:
- намаляване на безработицата и наличие на свеж финансов ресурс за строителството и местните български предприемачи;
- удължаване живота на панелните блокове /при подходящо за тях саниране с проверка на сглобки и други/;
- висока енергийна ефективност /по-малко вредни емисии/;
- задоволяване нуждите на бита и индустрията с електроенергия в дългосрочен план;
- износ на електроенергия и реализиране на приходи за държавата.

Още една възможност за повишаване на енергийната ефективност в България е строежа на пасивни сгради, пасивни къщи /почти нямат нужда от енергия за отопление и охлаждане/.

.

1 коментар:

  1. Струва ми се,че този "зов" за саниране преследва главно частни интереси - блока според закона/недемократичен и неиздържан/ трябва да да е юридическо лице, банката удържа минимум 10%, определя ти задължително фирма изпълнител и от рекламираната икономия остава малко.Въобще, "побългаряване" на една иначе добра идея.

    ОтговорИзтриване