петък, 8 април 2011 г.

Тайни общества

Тайните общества, като масони и тамплиери, претендират, че делата им са за благото на обществото. Но има ли нещо тайно в това да правиш добро за другите, освен поради скромност? Защо участват в тайни ритуали, пазят тайна за членовете си и полагат клетва, която не е общоизвестна?

От друга страна днес наблюдавам една много положителна и обещаваща тенденция на обединяване между хора с еднакви професионални интереси, житейски възгледи и етичен мироглед. Социалните мрежи и форумите в интернет дадоха допълнителна възможност да изкристализират тези отношения. Сега майките, таксиметровите шофьори, природозащитниците, полицаите и много други активно заявяват интересите си. Сигурен съм, че такива формални и неформални сдружения ще са бъдещия двигател на развитието на България. С тяхното мнение се съобразяват и ще се съобразяват все повече. Това е като да подквасиш млякото. Процеса е започнал.


Що се отнася до тайните общества, това да не са напълно прозрачни е тяхно право, но когато техен член заема властова позиция е редно да обяви тази си принадлежност, а още по добре е двете да не се съвместяват, както предлагаше бившият депутат Минчо Спасов относно магистратите.

.

1 коментар:

  1. Малки уточнения:
    Орденът на Тамплиерите не е тайна организация.
    Ритуалите също не са тайни. На практика всеки, който си направи необходимия труд, може да присъства като гост на Ритуала.

    Разбира се, както всяка друга организация и Ордена има своите тайни, но това в никакъв случай не го прави тайно общество.
    Повече информация може да намерите на www.osmth.bg

    ОтговорИзтриване