петък, 23 юли 2010 г.

Мария Монтесори и една детска градина

През 1907 г. в Рим била открита едностайна детска градина за деца на работещи родители. Наречена била „Детската къща”. Найна основателка е доктор Мария Монтесори /1870 - 1952/, която била с много напредничави разбирания относно възпитанието на децата. По онова време било одобрявано религиозното обучение, жестоката дисциплина и твърдите учебни програми и разписания, но Монтесори твърдяла, че знания и умения не се придобиват само чрез слушане на думи, а чрез опит в окръжаващата среда. Децата се нуждаят от място освободено от заплахи, подходящо оборудване и подкрепа. През 1920 година тя публикува метода „Монтесори”, който акцентира на съсредоточено към детската възраст образование. Според нея нуждите на детето са първостепенни.
Мария Монтесори била феминистка. Защитавала идеите за равно заплащане срещу равен труд. Впоследствие разбиранията й за детската психология са развивани и от швейцарския педагог Жан Пиаже.
В последно време в обществото има дискусия относно задължителната предучилищна подготовка за деца на петгодишна възраст. И нека не забравяме, че институциите за деца все пак са институции.


Иванов

Няма коментари:

Публикуване на коментар