неделя, 8 май 2011 г.

Слънчева централа на покрива на блока

Слънчева централа на покрива на блока. Дали е възможно? Оказа се, че такива са намеренията на живеещите в блок 41Б в столичния квартал „Овча купел” /репортаж на Нова телевизия от 07.05.2011г./. Те предприемат необходимите стъпки за поставяне на слънчеви панели, с които да произвеждат 35 мегавата електричество годишно. Така на година ще печелят по 25 000 лева.
Тази новина е много интересна, защото сега покривите на блоковете не се използват за нещо доходоносно, а напротив по тях непрекъснато се правят разходи.
Необходимо е да се оптимизира законодателството в тази област – поставяне на фотоволтаични панели. Разрешенията да се издават в максимално кратки срокове, например за един месец. Сега проектирането и построяването на слънчевата централа на блок 41Б ще отнеме близо две години.

Възобновяемите енергийни източници, в комбинация с повишена енергийна ефективност, биха довели до нови възможности и до една нова и независима енергийна стратегия.

България може да се възползва от относителната ограниченост на някои природни ресурси.

.

4 коментара:

  1. ако е 35 мегавата годишно, значи 95 киловата на ден, значи към 4 киловата на час, което е бойлер и половина, проточните са по 7-8 киловата на час, няма да му стигнат, ще трябва два блока да се покрият, за да се изкъпе някой, ако данните са верни де

    ОтговорИзтриване
  2. е те да не се къпят 24/7?

    ОтговорИзтриване
  3. Аз мога и от пръдня да правя ток - стига да има кой да ми я изкупи ...
    :))

    ОтговорИзтриване
  4. аз бик искаха да купя твоя ток от пръдня

    ОтговорИзтриване