неделя, 8 май 2011 г.

Слънчева централа на покрива на блока

Слънчева централа на покрива на блока. Дали е възможно? Оказа се, че такива са намеренията на живеещите в блок 41Б в столичния квартал „Овча купел” /репортаж на Нова телевизия от 07.05.2011г./. Те предприемат необходимите стъпки за поставяне на слънчеви панели, с които да произвеждат 35 мегавата електричество годишно. Така на година ще печелят по 25 000 лева.
Тази новина е много интересна, защото сега покривите на блоковете не се използват за нещо доходоносно, а напротив по тях непрекъснато се правят разходи.
Необходимо е да се оптимизира законодателството в тази област – поставяне на фотоволтаични панели. Разрешенията да се издават в максимално кратки срокове, например за един месец. Сега проектирането и построяването на слънчевата централа на блок 41Б ще отнеме близо две години.

Възобновяемите енергийни източници, в комбинация с повишена енергийна ефективност, биха довели до нови възможности и до една нова и независима енергийна стратегия.

България може да се възползва от относителната ограниченост на някои природни ресурси.

.

4 коментара:

 1. Анонимен9 май 2011 г., 8:54

  ако е 35 мегавата годишно, значи 95 киловата на ден, значи към 4 киловата на час, което е бойлер и половина, проточните са по 7-8 киловата на час, няма да му стигнат, ще трябва два блока да се покрият, за да се изкъпе някой, ако данните са верни де

  ОтговорИзтриване
 2. Анонимен9 май 2011 г., 12:57

  е те да не се къпят 24/7?

  ОтговорИзтриване
 3. Аз мога и от пръдня да правя ток - стига да има кой да ми я изкупи ...
  :))

  ОтговорИзтриване
 4. аз бик искаха да купя твоя ток от пръдня

  ОтговорИзтриване