неделя, 22 май 2011 г.

Кърмене в България – мисията невъзможна (почти)

Повечето новородени в България не се кърмят или се кърмят за много кратък период. Майките твърдят, че нямат кърма, не е достатъчно количество или е рядка. Затова бебетата се хранят с адаптирани млека. Педиатрите заявяват, че правят всичко възможно да стимулират кърменето. Те съветват, както преди четиридесет години, бебето да се храни на три часа, да спи в отделно легло и да се оставя да плаче.
Всъщност историята започва още в родилното. Там, веднага след раждането, бебето се взима от майката за различни манипулации. Връща се на всеки три часа. Вероятно паралелно му се дава адаптирано мляко. Има и родилни отделения, които са по-либерални. След изписването започва проследяване на развитието на детето от неговия педиатър. Може би тези специалисти не са обект на специално внимание и едва ли са канени на много семинари и обучения, за да могат да актуализират знанията си. Иначе не мога да си обясня съветите им (на повечето), че детето се кърми на три часа. Стриктното изпълнение на това води до недохранване на бебето и то не постига нормалното наддаване на тегло. След като това се случи педиатърът консултира майката, че кърмата явно не е достатъчна на детето и е необходимо допълнително захранване с адаптирано мляко.
Какви препоръки отправя Световната здравна организация по отношение на кърменето? Основният принцип е нуждата от изключително кърмене. Това означава, че до шестия си месец бебето единствено суче и не приема друга храна или вода.
Що се отнася до майките, които „нямат кърма” или тя не е „достатъчно хранителна”, това е резултат от нежеланието на някои да кърмят, а при останалата част е последствие от погрешните съвети на педиатрите, защото при кърмене в определен час кърмата намалява. За да се произведе необходимото количество е необходимо кърмене на поискване и без ограничения.

Още един щрих от цялата картина са рекламите, които въздействат по определен начин. А ползите от кърменето са неизброими. Малка част от тях са: гарантира доброто здравословно състояние на бебето, предпазва го от заболявания, създава допълнителна емоционална и психична връзка между него и майка му.






1 коментар: