понеделник, 21 март 2011 г.

Женският пазар

На Женския пазар си дават среща много култури. Продавачка на марули крещи: „Кой ще купи къдравата ми салатка?”. Между потока минаващи мъж предлага: „Цигари, цигари по 2.50 кутията!”. В дочут разговор граждани обсъждат своите мънгиз-карти. Оживлението е голямо. Потока от купувачи е несекващ. Семействата на някои продавачи отдъхват в близките градинки. В средата на пазара е разположен и красивия храм „Св.Св.Кирил и Методий”.







Тази пъстра картина отразява доста добре някои проблеми на съвременна България. На Женския пазар клиентът не получава касова бележка за извършената покупка. Повечето търговци теглят стоката на механични кантари тип везна. Това вероятно означава, че върху реализираните обороти не се плащат данъци. От друга страна е вярно, че в останалите търговски обекти в София цените са по-високи. Нямам точни наблюдения, но е възможно някои стоки на Женския пазар да са със същата цена, на която се предлагат на зеленчуковата борса. Това е добре за купувачите, когато не са лъгани в грамажа или им се продава стока с много лошо качество, защото не е възможно сам да я подбереш. Ако купувате един килограм, който струва 0.90 лева и ви се предложи сумата да се закръгли на 1 лев по-добре откажете, защото тегленето се прави на око и е възможно да е във ваш ущърб.






Мисля, че е препоръчително да се даде възможност на истинските производители, дори и на най-дребните, да имат достъп до пазарите. Така цените на плодовете и зеленчуците ще паднат. Разбира се, за да се случи това, ще трябва мафията да бъде лишена от контрола над тържищата, а отговорните администратори от „взятката” си. Само гражданите могат да поискат преразглеждане на статуквото.


.

Няма коментари:

Публикуване на коментар