вторник, 15 март 2011 г.

Площад „Славейков”

Площад „Славейков” в София е място, където може да си купите книга. Разбира се може да изберете дали да го направите там или на друго място. Например в голяма закрита книжарница.
В книжарницата може да прекарате много време, независимо дали навън вали или е студено. Имате възможност да разглеждате книгите и да четете пасажи от тях. Изборът е по-голям.
Имам усещането, че преди години, когато започна продажбата на книги на площад „Славейков”, промените в обществото бяха размесили пластовете и някои от продавачите бяха хора, които имаха повече отношение към книгите, отколкото към търговията. Сега ми се струва, че на открития пазар се е развъдила специфичната порода на продавачите на сергия.
Как си представям търговеца на книги. Това е човек, който може да вниква в нагласите на клиентите си и да ги насочва към определен вид литература и съответните автори. Той може да сподели личните си впечатления от дадено произведение. Познава миналите и настоящи издания.Разбира се във всяка професия има представители, които в по-голяма или по-малка степен се вместват в разбирането ни за нея, а гениалните са известни на всички.
.

Няма коментари:

Публикуване на коментар