събота, 27 ноември 2010 г.

Кисело зеле

Слагането на кисело зеле е древен хобитски обичай. Това е инвестиция в бъдещето, в оцеляването. Слагането на зеле е гаранция срещу превратностите на съдбата и мощно средство за постигане на психично здраве. По значение се нарежда до зареждането на фризера с месо от село и купуването на картофи. За да пристъпите към това начинание е необходима известна решимост. Както самурая посяга към меча с непоколебима твърдост, така и зелемейкъра взима своето съдбовно решение. Ако нямате бидон, съветвам ви, отидете на женския пазар /мъжки няма/. Срещу 22 лева може да се сдобиете с пластмасов такъв /80 литра, без канелка/. Следващата стъпка е да закупите около 30 килограма зеле на цена от около 15 лева. Ако искате зелевия сок да е оцветен в червено вземете и една или повече червени зелки. Срещу смиване на киселото зеле купете една или повече дюли. Някои слагат хрян, червено цвекло, царевица /засилва ферментацията/, ориз и други, така че уточнете вашия стил. Купете морска сол. У дома измийте бидона, махнете горните листа на зелките, отрежете кочаните до основата, разцепете ги на кръст и измийте. Подредете зелките в бидона. В сцепените кочани може да поръсите малко морска сол. Между зелките пъхайте резени от тънко нарязаната дюла. Напълнете две трети от бидона с вода. Разтворете морската сол във вода отделно и я долейте в бидона. Необходимото количество между 20 и 40 грама сол на един литър вода в зависимост от вкуса ви. Зелките трябва да са покрити с около 10 сантиметра вода. Затиснете ги с дървена решетка и камък. Затворете бидона с капак. Ферментацията зависи от температурата. Ако бидона е на балкон го покриите срещу замръзване. Няколко дни след заливането започва претакане. Прави се всеки ден или през ден, в продължение на две седмици, през канелка или маркуч, който може да е предварително поставен спираловидно в бидона. От маркуча може да се източва вода или да се продухва въздух навътре. Представете си удоволствието, което би изпитал и всеки хобит, да си бодвате от готовата, полята със зехтин и поръсена с червен пипер зелева салата, навън да вали сняг, да е криза, а вие да вдигате весела наздравица.

1 коментар:

  1. бих добавил едно допълнение 4% за българска сол или5% за вносна заради магнезия в черно море които се явява като добър консервант

    ОтговорИзтриване